Bodytolk – Jessica Villerius

In 2018 zijn twee van onze cliënten door Jessica Villerius gevolgd voor een uniek vierluik ‘Eetstoornissen – Maskers Af’. Je kunt Bodytolk aan het werk zien in aflevering 2 over Orthorexia & Sportverslaving EN in aflevering 3 over Boulimia Nervosa.
Wat een avontuur; regelmatig een filmcrew over de vloer, mooie en indringende gesprekken over eetstoornissen, veel herkenning en erkenning, aanstekelijke humor en niet in de laatste plaats indrukwekkende film momenten. Een dankbare en bijzondere ervaring die volledig aansluit bij onze missie: wij zetten ons in voor erkenning van het geheime leven achter de eetstoornis.

Scroll nog iets verder voor de trailers en shortdocs van onze 2 afleveringen. Wil je de hele documentaire bekijken dan kun je een keer naar onze filmavond komen of je kunt ze bekijken op Videoland.

De documentaire is in 2019 beloond met de Anthony Kamerlingh Award. Een waardevolle erkenning voor het innovatieve werk dat we doen en het belang van aandacht voor verborgen eetstoornissen, zoals boulimia, orthorexia en eetbuistoornissen (BED). Deze laatste is overigens de allergrootste groep die vaak pas heel laat of helemaal geen hulp zoeken.

 

 

Trailer Manon – Orthorexia

 

Trailer Esther – Boulimia

 

Wat Bodytolk doet is iets waar ik erg van onder de indruk ben: daar waar andere therapeuten bijvoorbeeld geen EMDR (traumatherapie) durven te doen bij cliënten die heel diep zitten, doen zij dat wel. Zij vertrouwen op de kracht van het lichaam en de geest van iemand met een eetstoornis.

Ze zijn absoluut niet onder de indruk van herbelevingen en paniekaanvallen, vooral omdat wetenschappelijke kennis wordt gecombineerd met ervaringsdeskundigheid. Je hebt iemand naast staan die exact diezelfde route heeft afgelegd, overleefd en heeft afgesloten.

Dat dwingt niet alleen respect af, maar schept ook een flinke basis van vertrouwen. Ik ben ook onder de indruk van hun no-nonsense aanpak, en dat veel op gevoel wordt gedaan. Heeft een cliënt even een knuffel nodig, dan krijgt ze die. Dat is iets waar het in klinieken chronisch aan ontbreekt, en dat heeft dan weer met codes te maken waar artsen en verpleegkundigen zich aan moeten houden maar ik heb daar grote moeite mee.

Soms moet je iemand gewoon even kunnen vasthouden en zeggen: ik weet hoe dit voelt.

JESSICA VILLERIUS

 

LINDA.tv

Klik op één van de de foto’s om de shortdoc van ongeveer 10 minuten van deel 2 – Manon of deel 3 – Esther te bekijken. Op Videoland kun je de hele aflevering bekijken. Ook organiseren we regelmatig filmavonden bij ons in de praktijk op groot filmscherm. Deelnemers zeggen hierover dat ze het fijn vinden na te kunnen praten in een veilige setting met lotgenoten en meer uitleg bij onze vernieuwende kijk op eetstoornissen te krijgen.