Ik ben in de eerste plaats trotse moeder van Florian en plusmoeder van Frédèrique en ook nog getrouwd met mijn grote liefde Ferdinand. Dol op lekker eten en ik kook graag gerechten à la Donna Hay voor familie en vrienden. In Italië en aan zee of als het buiten heel warm is kom ik helemaal tot rust.

Als trainer en coach bij Van Harte en Lingsma heb ik vele intensieve persoonlijke ontwikkelingstrajecten begeleid. Hier kwam ik erachter dat onder de leervraag van mijn deelnemers vaak sprake was een dieperliggend probleem: gebrek aan eigenwaarde.

Dit intrigeerde mij mateloos en ik ben mij jarenlang gaan verdiepen in deze problematiek. Hoe werkt een lage zelfwaardering door in ons dagelijkse gedrag en hoe draagt het bij aan onze problemen?

Antwoorden vond ik uiteindelijk bij het onderwerp ‘basisvertrouwen’. Een eigenwaarde probleem is in feite een gebrek aan basisvertrouwen en vaak blijkt sprake van een onveilige hechting.

Mijn verhaal

Terugkijkend bleken mijn jarenlange eetstoornis, perfectionisme en faalangst, harde werken en totaal niet in staat te ontspannen een reactie een gemis aan basisvertrouwen in mijzelf. Ik miste een fundament. Ik voelde geen vertrouwen, stond niet in verbinding met mezelf en was voortdurend bezig met proberen te voldoen aan een plaatje, een norm. Ik ben daarbij hooggevoelig en hoogbegaafd en hierover was in de tijd dat ik jong was helemaal niets bekend en het werd dus ook niet opgemerkt.

In de hulpverlening liep ik tegen een muur op, ik kreeg te horen dat een eetstoornis niet kon genezen en dat ik ermee moest leren leven. Maar wat voor leven was dat dan? Zij boden een groepsprogramma aan om mij daarbij te helpen en ik kreeg anti-depressiva voorgeschreven. Ik herinner me nog goed hoe het voelde alsof er ‘elektriciteit’ in mijn hoofd zat bij de medicatie en hoe slecht het voelde.

Dat moment is terugkijkend heel bepalend geweest, ik besloot dat ik niet wilde geloven dat dit mijn ‘lot’ was en was vastbesloten een werkelijke oplossing te vinden zonder medicatie. Ik heb jarenlang vele soorten therapie gevolgd, alle boeken gelezen die ik kon vinden en vele studies afgerond. Alles heeft bijgedragen aan mijn herstel en ik heb uiteindelijk ervaren dat het juist de combinatie is geweest die verschil maakte. Ook leerde ik de taal van mijn lichaam verstaan en wat het me eigenlijk te vertellen had. Ik durfde te voelen en mijn lichaam te zien als een cadeau in plaats van een object van haat en afkeer.

Het moment dat ik tenslotte durfde te kijken in de confronterende spiegels die onze hooggevoelige en hoogbegaafde kinderen mij allebei op hun eigen unieke wijze aanreikten maakte ik grote stappen die voor mij nodig waren om mijn basis werkelijk te herstellen. Ik ben nu niet alleen volledig hersteld van mijn eetstoornis, ik ben ook verlost van mijn negatieve zelfbeeld en dwingende perfectionisme. Koken en eten zijn zelfs mijn grootste hobby geworden en ik geniet hier nu voluit van. Ik heb mijzelf leren ZIEN en sta midden in mijn leven.

Mijn leven is lange tijd sterk bepaald door angst en overleven zonder dat ik het zelf in de gaten had. Altijd spanning en onrust in mijn lijf en heel vaak overenthousiast, druk en ongelukkig. Voor mij heel normaal. Voor mijn omgeving niet altijd fijn, zeg ik nu met een glimlach.

Ik weet nu dat ik mij het meest veilig voelde in mijn hoofd en ver weg van mijn lichaam. Daar voelde ik immers zoveel, dat was vaak veel te overweldigend. Nu ik een basis in mijzelf ervaar en ik mijn lichaam als een kompas inzet komen mijn prachtige talenten veel duidelijker naar voren. Ik weet waar ik voor sta en hoef niet meer te voldoen aan een norm. ik ben ik en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik heb eindelijk rust gevonden en ik maak plezier. Ik gun jou en je kind dit ook.

Ik help kinderen in hun basis zodat ze kunnen uitgroeien tot wie ze bedoeld zijn