Informatie voor gemeenten

Alle medewerkers binnen Bodytolk beschikken over meerdere afgeronde opleidingen op minimaal HBO niveau met daarbij diverse aanvullende nascholingen. Iedere medewerker is geregistreerd bij een erkende beroepsvereniging. Binnen deze registraties zijn alle relevante zaken geregeld vanuit wettelijke kaders en professionele richtlijnen. Denk hierbij aan de vereiste VOG, afgeronde relevante opleidingen en accreditaties, verplichte jaarlijkse bijscholingen, klachtenprocedure (Wkkgz), VIM, Meldcode, AGB codes, RBCZ toekenning, Wtza/Kwaliteits Management Systeem en ISO certificering/praktijkvisitaties. De werkzaamheden die Bodytolk verricht vanuit toegekende PGB/WMO budgetten zijn altijd op basis van begeleidingsdoelstellingen en expliciet NIET therapeutisch van aard. 

Ferdinand en Renate Lukassen zijn beide geregistreerd bij het ICR Coach Register. Renate Lukassen en Iris Kok zijn beide geregistreerd bij de Vereniging ter Bevordering Alternatieve Geneeswijze (VBAG).

Bodytolk voldoet aan alle wettelijke verplichtingen en werkt met een actueel KMS, waarin alle processen en procedures beschreven staan en waarin actief wordt gestuurd op continue ontwikkeling en verbetering (professionaliteit). In 2023 heeft Bodytolk de 5 jaarlijkse visitatie met glans doorlopen, waarin de hele praktijk inclusief medewerkers is doorgelicht op processen en procedures vanuit zowel de wettelijke kaders als een meer praktische insteek.

Bodytolk beschikt over een SKJ registratie.

Bodytolk heeft een BHV’er in dienst.

ICR Coachregister is ISO 9001:2015 certified.

Klik op het logo van VBAG of ICR voor verdere informatie:

             

Onderscheidend vermogen

Bodytolk onderscheid zich omdat het kan inhaken op verschillende momenten in de ontwikkeling van de cliënt. Bodytolk biedt zowel therapie, coaching, training als begeleiding aan. Bij cliënten die bij ons starten met een PGB indicatie ligt de focus primair op begeleiding. Voor cliënten is onze vernieuwende kennis en langdurige ervaring met trauma vaak van doorslaggevend belang. Ze voelen zich begrepen en gezien en kunnen makkelijker voortborduren op eerdere (therapeutische) behandeltrajecten. Bodytolk biedt draagvlak en veiligheid aan cliënten vanuit langdurige ervaring met complexe problematiek.

Begeleiding en geen therapie

De cliënten die Bodytolk begeleidt vanuit een PGB hebben meestal al een (langer) behandeltraject elders achter de rug, waar de therapiedoelstellingen vaak wel zijn behaald, maar de focus niet of onvoldoende lag bij integratie in het dagelijks leven en de eigen leefomgeving. Veel van deze cliënten lopen alsnog vast of hebben te maken met een significant terugval risico. Begeleiding biedt dan vaak een passend antwoord om praktische levenservaring op te doen met steun en feedback. Dit verhoogt de kansen op terugkeer in de maatschappij en het kunnen opbouwen van een sociale netwerk.

Bodytolk zet bij begeleiding veelal paarden in, vanwege mogelijkheid die deze dieren bieden aan de client om te oefenen met allerlei dagelijkse situaties uit de eigen praktijk. Iedere ervaring in de wei helpen wij vertalen naar de eigen leefsituatie en we kunnen praktische levensuitdagingen van cliënten uitbeelden met inzet van de dieren. Dit heeft inmiddels keer op keer bewezen in hoge mate bij te dragen aan integratie en het behalen van begeleidingsdoelen.

Een belangrijke reden hiervoor is het onbeperkt veilig kunnen oefenen met eigen situaties met directe en concrete feedback. Zo wordt vanuit eigen ervaring duidelijk wat werkt en wat niet, en niet alleen vanuit inzicht en begrip. Dit werkt langdurig door en helpt cliënten situaties en uitdagingen in het leven anders te benaderen. Alleen kennis en inzicht leidt vaak niet tot gedragsverandering.

Daarom zijn begeleidingstrajecten ook zo waardevol, ze gaan echt DOEN in plaats van PRATEN en komen zichzelf tegen in alles wat er van binnen speelt. Dit verhoogt het zelfinzicht en de zelfredzaamheid. De client ontwikkelt op deze wijze het nodige zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen en krijgt op VOELBARE EN BELICHAAMDE wijze inzicht in welke gedachten en gedragingen bijvoorbeeld integratie in de maatschappij juist bevorderen, maar ook hoe ze zichzelf (onbewust) nog tegenhouden.

Kortom, begeleiding vanuit de PGB/WMO is expliciet GEEN THERAPIE vanwege de focus die we aanbrengen in deze trajecten. Verwerven van inzicht (in het verleden) en traumaheling staan niet centraal, maar het praktisch oefenen met eigen leefsituaties en voorbeelden waarin client moeilijkheden ervaart. Stap voor stap groeien en ontwikkelen dus. Bodytolk staat de cliënt bij met support, feedback, tips en helpen doorzetten. Bij verandering komt immers altijd weerstand kijken, de cliënt is niet voor niets vast gelopen.

Omdat alle medewerkers binnen Bodytolk tegelijkertijd zeer veel ervaring en opgeleid zijn in de behandeling van (ontwikkelings)trauma, eetstoornissen en angst kunnen zij een effectief begeleidingstraject op maat aanbieden waarbij samen met de cliënt zorg wordt gedragen voor terugvalpreventie.

Samenwerking met vele gemeenten

Bodytolk werkt (inter)nationaal en heeft samengewerkt met zeer veel gemeenten in Nederland via individueel toegekende PGB/WMO trajecten. Hieronder een greep uit de gemeenten/wijkteams, die onlangs of in de afgelopen jaren een PGB indicatie hebben afgegeven aan cliënten die bij ons om begeleiding hebben gevraagd. Dit betreft zowel jeugdzorg als WMO. Dit overzicht is niet volledig, en het loont meestal de moeite om zelf jouw gemeente te benaderen en je vraag voor te leggen.

Gemeente Nijmegen, Amersfoort, Zeist, Dalfsen, Drechterland, Kampen, Zwartewaterland, Zwolle, Edam, Epe, Goeree Overflakkee, Haren, Hoorn, Leiderdorp, Nieuwegein, Winterswijk, Rotterdam, Stichtse Vecht, Wageningen, Roosendaal, Leeuwarden,  Veenendaal, Hillegom, Utrechtse Heuvelrug, Alphen aan den Rijn en Austerlitz. 

Let op: dit betekent NIET dat we een samenwerkingsovereenkomst hebben met deze gemeenten. Elke PGB aanvraag wordt apart door de gemeente waar de aanvraag wordt ingediend bekeken en beoordeeld. Dit is een individueel proces en er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan eerdere toekenningen.

Voor aanvullende vragen of advies vragen wij vriendelijk ons te bellen op 06-14988140 of te mailen naar info@bodytolk.nl. We helpen u graag verder.

 

Informatie voor cliënten

Wordt de zorg vergoed?

Zorgverzekeraar

Klik voor de vergoedingsmogelijkheden via de verzekeraar op de link hieronder. De intake en het starterspakket komen niet voor vergoeding in aanmerking. Hierop zijn geen uitzonderingen mogelijk. Deze pagina richt zich specifiek op de PGB/WMO. Indien je meer wilt weten over vergoede zorg vanuit de zorgverzekeraar klik dan op de link hieronder.

 PGB en WMO via de gemeente

Bodytolk helpt mensen hun leven weer op de rit te krijgen. Onze behandelaren en begeleiders kunnen op verschillende leefdomeinen aan de slag gaan met jou om je vaardigheden te vergroten. Hierbij werken we meestal vanaf onze eigen locatie in Epe. In sommige situaties heeft begeleiding in de thuissituatie een hoge meerwaarde en is daarom soms mogelijk. Veel van de trajecten bij Bodytolk worden vergoed vanuit een PGB Persoons Gebonden Budget of een Wmo-indicatie.

Soorten PGB’s:
  • Jeugdhulp, voor kinderen tot 18 jaar.
  • Wmo indicatie, vanaf 18 jaar voor specifieke begeleiding en coaching.
Bodytolk biedt begeleiding bij:
  • Vergroten van weerbaarheid en zelfstandigheid.
  • Stimuleren van het nakomen van afspraken.
  • Passende tijdsinvulling vinden; zingeving & hobby’s.
  • Aangaan nieuwe contacten en opbouwen sociaal netwerk.
  • Vinden van een passende werk- en of leefomgeving.
  • Vergroten praktische vaardigheden door te oefenen bij Bodytolk en in de eigen dagelijkse praktijk.
  • Ondersteuning bij het aanbrengen van structuur in de dag.
  • Oefenen van nieuwe vaardigheden en gedrag.
  • Angst overwinnen.
  • Zelfregulatie en persoonlijk leiderschap/regie over eigen leven
  • Weer leren normaal te eten
  • etc.

Aanvragen PGB

Klik hier voor praktische informatie