Rationeel Emotieve Therapie

RET (Rationeel Emotieve Therapie) is van oorsprong een vorm van psychotherapie die is ontworpen door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis (1913 – 2007). RET doet een beroep op je gezonde verstand en helpt je in anders denken, voelen en doen, waardoor je leert problemen effectiever te hanteren.

Vaak zoeken we de oorzaak van stress, onvrede of ongewenste gevoelens buiten onszelf. Het is echter niet de situatie of gebeurtenis op zichzelf die de emotie veroorzaakt. Invloeden van buitenaf zijn slechts gedeeltelijk de oorzaak van spanning en stress. Het zijn onze gedachten en onze mentale opstelling ten opzichte van de gebeurtenis die bepaalt hoe we ons voelen.

Irrationele gedachten die dan opkomen zijn vaak niet productief en leiden bovendien tot niet constructief gedrag. Doordat dit type van gedachten verantwoordelijk is voor sterke emoties, zijn het deze gedachtepatronen die vragen om verandering.

Kindertherapie met RET

Voor kinderen vanaf 6 jaar kan de RET al worden ingezet. Het helpt kinderen effectieve gedachtepatronen aanleren en rust in het hoofd creëren. Kinderen hebben een eigen wereldbeeld en benaderen situaties veelal vanuit loyaliteit aan de ouders. Het gevolg hiervan is dat kinderen eenvoudig conclusies trekken die hen tekort doen of zelfs schaden.

Een indringend voorbeeld hiervan heb ik altijd onthouden van de zoon van een vriendin van mij die erg ziek was. Haar zoon had de conclusie getrokken dat dit kwam omdat hij en zijn broertje altijd op zijn moeder sprongen tijdens het stoeien. Dit is gelukkig ontdekt tijdens een gesprek waardoor nieuwe gedachten konden worden gevormd. Stel dat je als ouder deze gedachte niet weet, de gevolgen kunnen dan destructief zijn: je kind kijkt de wereld in vanuit schuld.

Veel voorkomende irrationele gedachten en kindconclusies

  • Iedereen moet mij aardig en leuk vinden
  • Ik mag geen fouten maken
  • Alles moet vanzelf gaan
  • Het ligt niet aan mij, ik kan er niets aan doen
  • Ik moet altijd alert zijn op narigheid
  • Ik kan niets in mijn eentje