Hartcoherentie

Wanneer je gestrest bent kun je niet goed nadenken, neemt je concentratie af en voel je je snel moe. Je wordt gevoeliger voor prikkels en ontspannen lukt niet goed. Als je hooggevoelig bent ben je veel sneller dan gemiddeld overprikkeld en heb je regelmatig het gevoel over te lopen.

Hartcoherentie is een zelfhulptechniek die helpt anders om te gaan met spanning, emoties en overprikkeling. Het maakt gebruik van de ademhaling en is heel eenvoudig aan te leren en overal inzetbaar.

Breinregulering en hartfocus

Bij een verstoorde werking van het brein bij eetproblematiek draagt oefenen met deze ademhalingstechniek bij aan herstel en rust. Het zorgt ervoor dat de hersendelen weer beter met elkaar gaan communiceren. Het hart en het lijf geven voortdurend signalen af die vaak veel minder goed worden opgepikt bij een verstoorde regulering van het brein. Hierdoor kan de prikkelverwerking slechter verlopen, en wordt vaak over fysieke en emotionele grenzen gegaan. Hoe vermoeider je bent hoe krachtiger de negatieve gedragsuitingen.

Door hartfocus te combineren met andere interventies zoals NLP en EMDR kan de verstoorde regulering van het brein worden hersteld.

Hartcoherentie blijkt zeer effectief bij eetstoornissen.

Een voorbeeld. De bovenste grafiek laat een incoherent hartritme zien bij stress.

 

De onderste grafiek toont een coherent hartritme bij een gevoel van geluk en waardering.

Gestoord eetgedrag neemt af, creativiteit neemt toe, je staat in je kracht.


Hartfocus en pubers

Net als volwassenen kunnen tieners en pubers last hebben van stressklachten. Er wordt veel van hen gevraagd op school. Van boekbesprekingen tot toetsen tot het maken en onderhouden van vriendschappen.

Buiten schooltijd hebben ze vaak een druk programma. Ze doen aan sport en hebben elke week wedstrijden of ze hebben huiswerkbegeleiding. Dit kan stressklachten geven zoals spanning in hun lichaam, moeilijk kunnen concentreren, zorgelijk zijn en tegen dingen opzien, slecht slapen en boze buien.

Met behulp van verschillende lichaamsoefeningen en hartfocus technieken kunnen tieners en pubers beter leren omgaan met stress. Het helpt ze emoties herkennen en wanneer ze de hartfocus oefeningen kunnen inzetten om zich beter te voelen. Ze leren spelenderwijs emoties en gedrag te reguleren.